A+ R A-

Διεθνής Έκθεση EXPO 2010 στην Κίνα

E-mail Εκτύπωση PDF

trip_expo1_lΤο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2010 στην Κίνα, με έκθεση στη βιβλιοθήκη της Σαγκάης.

Στην ως άνω έκθεση συμμετείχαμε με την ερευνητική εργασία ανάπλασης του προσώπου της Μύρτιδος, παρουσιάζοντας ένα video σχετικό με την περίοδο που έζησε η Μύρτις και την επιστημονική τεκμηρίωση της έρευνάς μας.

Ο Κεραμεικός είναι μια περιοχή στο κέντρο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δε μέρος του καταλαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος και το ομώνυμο αρχαίο νεκροταφείο. Συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή του Κεραμεικού ξεκίνησαν στα 1870 από την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και συνεχίστηκαν αργότερα από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Τα οχυρωματικά τείχη, οι πύλες και το Πομπείον αποκαλύφτηκαν πρώτα, και στη συνέχεια μια νεκρόπολη στον νότιο λόφο, με το αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας που χρονολογείται από το 2.000 π.Χ. Το 1994 ξεκίνησε μια νέα ανασκαφή στην περιοχή για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας. Εντοπίστηκε μια επέκταση του νεκροταφείου με δεκάδες τάφων καθώς και μια ομαδική ταφή. Ο βιαστικός, άτακτος και ασεβής τρόπος της ταφής και η χρονολόγηση των ελαχίστων κτερισμάτων οδήγησαν τους αρχαιολόγους της 3ης Εφορείας Αθηνών στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για θύματα του λοιμού που έπληξε την Αθήνα στα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου, μεταξύ του 430 και του 426 π.Χ.

trip_expo2_lΜέρος του σκελετικού υλικού από το λάκκο του Κεραμεικού μεταφέρθηκε στο ΤΕΙ Συντήρησης Έργων Τέχνης της Αθήνας, καθώς προσφερόταν για συντήρηση και ανασύνθεση ανθρωπίνων σκελετικών καταλοίπων.

Το 2005, οργανώθηκε από τον Επίκουρο Καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, επιστημονική ομάδα που ξεκίνησε την έρευνα για τον εντοπισμό του αιτιολογικού παράγοντα του Λοιμού των Αθηνών. Μέχρι τότε, όλες οι υποθέσεις σχετικά με το παθογόνο που προκάλεσε το Λοιμό βασίζονταν αποκλειστικά στις περιγραφές του ιστορικού του 5ου π.Χ. αιώνα, Θουκυδίδη, εφόσον δεν υπήρχε κανένα μικροβιολογικό ή παλαιοπαθολογικό αποδεικτικό στοιχείο. Ωστόσο σήμερα, η Μοριακή Βιολογία έχει κάνει δυνατή την ανίχνευση υπολειμμάτων μικροβιακού DNA σε αρχαιολογικό σκελετικό υλικό, επιτρέποντας την αναδρομική διάγνωση αρχαίων ασθενειών. Ίχνη DNA από τον πολφό τριών άθικτων δοντιών που συλλέχθηκαν από τον ομαδικό τάφο του Κεραμεικού προσέφεραν την απόδειξη για την παρουσία του μικροοργανισμού Salmonella enterica serovar Typhi, ενοχοποιώντας τον «τυφοειδή πυρετό» ως μια πιθανή αιτία του Λοιμού των Αθηνών.

 

trip_expo3_l   trip_expo7_l trip_expo5_l

Μεταξύ των 150 περίπου σκελετών που περισυλλέχθηκαν από τον ομαδικό τάφο του Κεραμεικού, υπήρχε και ένα παιδικό κρανίο σε άριστη κατάσταση, αφού διατηρούσε άθικτα όλα τα μόνιμα δόντια του αλλά και μερικά νεογιλά. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το κρανίο ανήκε σε ένα εντεκάχρονο κορίτσι, του έδωσαν δε το όνομα «Μύρτις».

trip_expo6_lΤο 2007, η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε την ανάπλαση αυτού του παιδικού κρανίου. Κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή ενός ακριβούς αντιγράφου, πάνω στο οποίο θα ακολουθούσε η ανάπλαση του προσώπου. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές μοντελοποίησης τριών διαστάσεων για να δημιουργηθεί το ακριβές αντίγραφο, ενώ ένας εκτυπωτής (Dimension SST 778 3D) κατασκεύασε ένα πανομοιότυπο κρανίο, για την ολοκλήρωση του οποίου χρειάστηκαν 64 ώρες. Εντέλει, το αντίγραφο του κρανίου εστάλη στη Σουηδία όπου πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος από τον γλύπτη-αρχαιολόγο Όσκαρ Νίλσον. Ειδικοί δείκτες τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία του κρανίου, ως οδηγοί για το πάχος του γλυπτικού πηλού που χρησιμοποιήθηκε. Σκαλίστηκαν οι μύες, τοποθετήθηκαν τεχνητοί βολβοί στα μάτια, ενώ η μύτη σχηματίστηκε σύμφωνα με τα υποκείμενα οστά και τα αυτιά φτιάχτηκαν σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Τα δόντια αποτέλεσαν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για την απόδοση της έκφρασης, ενώ ένα αμυδρό χαμόγελο έδωσε στο πρόσωπο μια περισσότερο παιδική έκφραση. Το χτένισμα και το ντύσιμο είναι εμπνευσμένα από απεικονίσεις παιδιών σε γλυπτά και σχέδια σε αγγεία της εποχής της Μύρτιδος.

trip_expo4_lΤο πρόσωπο της Μύρτιδος είναι το πρώτο που έχουμε δει ποτέ ενός απλού κατοίκου των Αθηνών κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλέους. Και μολονότι αυτό το εντεκάχρονο κορίτσι δεν είχε την ευκαιρία να μεγαλώσει και να ζήσει τη ζωή της, το αναπλασμένο της πρόσωπο μπορεί να έχει την ευκαιρία να εμπνεύσει τους σημερινούς ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους τις αξίες που γεννήθηκαν στην αρχαία Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας.

 

 

Παρουσιάσαμε το  video «Η Μύρτις».







Επόμενος σταθμός

Επισκέπτες

  • Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2928648

Η Μύρτις, φίλη του ΟΗΕ

Το μήνυμά της στους ηγέτες του κόσμου (μεταφράζεται σε 24 γλώσσες!)


Περισσότερα...