logo_gr
A+ R A-

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα

Envoyer Imprimer PDF
There are no translations available.

piop_logo_gr

 

Το ταξίδι της Μύρτιδος… στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Π.Ι.Ο.Π.

 

Από την πρώτη παρουσίαση της Μύρτιδος τον Απρίλιο του 2010 στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, και με ενδιάμεσους σταθμούς για τους επόμενους 19 μήνες το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο της Πόλης της Ποντγκόριτσας και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, σήμερα  η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» παρουσιάζεται στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο, του Δικτύου Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.).

Η συνεργασία της ερευνητικής ομάδος της Μύρτιδος με το Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Π.Ι.Ο.Π. σηματοδοτεί την έναρξη της παρουσίασης της έκθεσης της Μύρτιδος σε μη αρχαιολογικά Μουσεία αλλά σε «Θεματικά», όπως είναι αυτά του Π.Ι.Ο.Π.

Επίσης, η συγκεκριμένη συνεργασία μας έδωσε την ευκαιρία, λόγω συνθηκών, να συνυπάρχει η Μύρτις σε δύο διαφορετικά Μουσεία ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο στην ίδια πόλη. Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται στην πόλη του Βόλου από τον Οκτώβριο του 2011 και συμμετέχουν το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.

Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία των δύο Μουσείων θα φέρει μία νέα μουσειολογική αντίληψη που απορρέει από την συνεργασία του Ιδιωτικού και του Δημοσίου φορέα, με τα θεματικά και τα αρχαιολογικά μουσεία.


 

piop_map_2011_l

 

 

 

mouseio_plinthokeramopiias_gr

 

Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο, στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης του Βόλου και αποτελεί έναν ισχυρό μουσειακό πόλο. Συμβάλλει στην ενίσχυση του πολιτισμικού αποθέματος της περιφέρειας Θεσσαλίας, στη διάσωση και προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς καθώς και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας

Το Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας ιδρύθηκε το 1926 από τους αδελφούς Τσαλαπάτα και έως το 1978, που σταμάτησε να λειτουργεί, αποτέλεσε μία σημαντική παραγωγική μονάδα με πανελλαδική εμβέλεια. Στο διάστημα αυτό, η περίφημη κάμινος Ηοffmann έσβησε μόνο στην περίοδο της Κατοχής ­1944 και δύο φορές κατά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1954-56 που συντάραξαν το Βόλο

Στο εργοστάσιο, του οποίου η συνολική έκταση ανέρχεται σε 22.000 τ.μ., κατασκευάζονταν ποικίλοι τύποι πλίνθων και κεράμων. Στην ακμή της λειτουργίας του απασχολούσε 250 άτομα και η εγκατεστημένη ισχύς του σε μηχανήματα, έφθανε τους 300 ίππους

Το 1995 στο πλαίσιο του προγράμματος URΒΑΝ, ο Δήμος Βόλου αγόρασε το συγκρότημα, ενώ στο διάστημα 1998-2001 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης των κτηρίων από τη Δημοτική Επιχείρηση Μελετών Κατασκευών Βόλου (ΔΕΜΕΚΑΒ), με σκοπό τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου

Το 2004 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς ανέλαβε να δημιουργήσει, στους χώρους του κυρίως εργοστασίου (5.000 τ.μ.), ένα πρότυπο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας. Δύο χρόνια μετά, το Εργοστάσιο Τσαλαπάτα "λειτουργεί" ξανά και ανοίγει τις πύλες του στο κοινό: Τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και η κάμινος Hoffmann ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία για τις ανάγκες της περιήγησης του επισκέπτη και της γνωριμίας του με το παραδοσιακό επάγγελμα του πλινθοκεραμοποιού και των τεχνικών εξειδίκευσης και κατεργασίας των πρώτων υλών.

Η μόνιμη έκθεση, που αναπτύσσεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η παραγωγή, πλαισιώνεται από μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό, ενώ ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις διασφαλίζουν την άμεση επαφή των επισκεπτών με όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων.

 

www.piop.gr, Cette adresse email est protégée contre les robots des spammeurs, vous devez activer Javascript pour la voir.

 

mousio_plinth_01

mousio_plinth_02mousio_plinth_03mousio_plinth_04

Visiteurs

  • Affiche le nombre de clics des articles : 2931919

Myrtis amie de l’ONU

Message aux puissants de la planète (en cours de traduction dans 24 langues)


Plus d'informations...