A+ R A-

Συνέντευξη στην «ДАН»

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» πριν από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες παρουσιάσθηκε στην Ποντγκόριτσα

 

Τίτλος: Πρόσωπο με απαντήσεις

 

celaΕνώπιον πολλών επισκεπτών που συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο της Ποντγκόριτσας για να δουν μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές εκθέσεις που έχουν έρθει στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Η έκθεση, εκτός από την Μύρτιδα, παρουσιάζει και το αυθεντικό της κρανίο το οποίο βρέθηκε στον ομαδικό τάφο στον Κεραμεικού, αποτελεί δε εξαίρεση ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά ενέκρινε ένα αυθεντικό αρχαιολογικό εύρημα να μεταφερθεί εκτός των συνόρων της.

Η Μύρτις, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο από την Ελλάδα, μέσω Ποντγκόριτσας, παρουσιάσθηκε από τον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος ηγείται της μακροχρόνιας ανάπλασης του προσώπου και της ανάλυσης του αρχαίου DΝΑ του κοριτσιού, το οποίο μας επί τέλους αποκάλυψε τον λοιμογόνο παράγοντα της επιδημίας, γνωστής ως «λοιμός της Αθήνας», που προκλήθηκε από το βακτήριο σαλμονέλα.

Η Μύρτις, όπως την έχουμε γνωρίσει, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εργασίας πολλών επιστημόνων, οι οποίοι είχαν κοινό στόχο να αποκαλύψουν τον λοιμογόνο παράγοντα της επιδημίας που το 430 π.Χ. αποδεκάτισε την Αθήνα. Ακολούθησε η ανάπλαση του προσώπου της, η οποία μας αποκάλυψε πώς ήταν στην πραγματικότητα ένα κοινό πρόσωπο της αρχαίας Αθήνας.

«Η Μύρτις έχει γίνει σύμβολο των αιώνιων αξιών που στηρίζουν τον πολιτισμό, και μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να ενωθούμε στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των ασθενειών που σκοτώνουν χιλιάδες παιδιά και ενήλικες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο καθηγητής Παπαγρηγοράκης.

«Σημαντικό είναι ότι σήμερα, μετά από 2.500 χρόνια, μπορούμε να αντικρίσουμε το πρόσωπο της Μύρτιδος» τόνισε ο Πρέσβης Μανόλης Παπαδογιωργάκης, εγκαινιάζοντας αυτή την αρχαιολογική αλλά και εκπαιδευτική έκθεση, κάτι το οποίο οι κάτοικοι της Ποντγκόριτσα δεν είχαν την ευκαιρία να δουν μέχρι σήμερα. Ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι οι νέοι του Μαυροβουνίου να γνωρίσουν τη Μύρτιδα από κοντά, για να μάθουν περισσότερα για τη ζωή εκείνης της εποχής

Εκ μέρους του Δήμου της Ποντγκόριτσας, ως συν-οργανωτής της έκθεσης μίλησε ο Αντιδήμαρχος Ντράγκαν Μιγιάγιλοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι η Ποντγκόριτσα έχει την τιμή να είναι η πρώτη πόλη εκτός Ελλάδας που έχει το προνόμιο να φιλοξενήσει τη Μύρτιδα. «Το κορίτσι Μύρτις, το οποίο έζησε πριν από 2500 χρόνια, μεταφέρει στην Ποντγκόριτσα και σε όλο το Μαυροβούνιο σημαντικό μήνυμα και απαντήσεις που είναι σημαντικές όχι μόνο ιστορικά» είπε ο Μιγιάγιολοβιτς.

Η Μύρτις, η οποία μας αποκαλύπτει πώς ήταν οι άνθρωποι της αρχαιότητας, είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εργασίας των μεγαλύτερων επιστημόνων του κόσμου, οι έκαναν εντυπωσιακό έργο. Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε, επίσης, και στο θάνατο της μικρής Αθηναίας, τονίζοντας ότι η «αναγέννησή» της, μετά από 2500 χρόνια, αποδεικνύει ότι όλοι πρέπει να δράσουμε περισσότερο για την καταπολέμηση των ασθενειών που σκοτώνουν εκατοντάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο χώρος του Μουσείου δεν έχει φιλοξενήσει τόσο κόσμο όσο στα εγκαίνια της έκθεσης αυτής. Παρέστησαν εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, καθώς και οι Υπουργοί Πολιτισμού, Παιδείας και Επιστήμης, κ.κ. Μπρανίσλαβ Μιτσούνοβιτς, Σλάβολιουμπ Στιγιέποβιτς και Σάνια Βλάχοβιτς.

Η έκθεση Μύρτις θα είναι ανοικτή μέχρι τις 22 Απριλίου, οπότε θα συνεχίσει το ταξίδι της στον κόσμο.

 

 

Ο Δήμαρχος του Τσέτινιε δέχθηκε τον καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη

Τίτλος: Η Μύρτις στέλνει καλά μηνύματα

 

cela2Εν όψει της Έκθεσης  «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», ο Δήμαρχος του Τσέτινιε Αλέξανδρος Μπογκντάνοβιτς συναντήθηκε με τον Έλληνα καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μπογκντάνοβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο θα είναι η πρώτη χώρα μετά από την Ελλάδα που θα δει το αναπλασμένο πρόσωπο της Μύρτιδος, μικρής Αθηναίας η οποία πέθανε στον 5 αιώνα π.Χ.

«Το γεγονός ότι η σημαντική έκθεση αυτή, ως μέρος της πλούσιας ελληνικής ιστορίας, θα βρεθεί για πρώτη φορά εκτός των ελληνικών συνόρων, ακριβώς στο Μαυροβούνιο, αποτελεί μεγάλη τιμή» - δήλωσε ο Δήμαρχος του Τσέτινιε. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως εντυπωσιακή τη διαδικασία της ανάπλασης του προσώπου του κοριτσιού Μύρτιδος, του οποίου το κρανίο βρέθηκε στον ομαδικό τάφο στην Αθήνα το 1995. «Εκτιμώ ως σημαντικό το γεγονός ότι το κορίτσι από την Αθήνα, το οποίο έπεσε θύμα  του λοιμού πριν από 2500 χρόνια ευρίσκεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στον αγώνα κατά της φτώχειας και πείνας μεταξύ των παιδιών. Πρόκειται, κατ’ αρχάς, για το θετικό μήνυμα που στέλνει και που, όπως πιστεύω, θα έχει ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο»- είπε ο Δήμαρχος Μπογκντάνοβιτς.

Ο καθηγητής Παπαγρηγοράκης, ο οποίος δέκα περίπου χρόνια ηγείτο της ανάπλασης του σκελετικού υλικού, τόνισε ότι η έκθεση, πέρα από την καλλιτεχνική, έχει και εξαιρετική επιστημονική σημασία. «Η διαδικασία της ανάπλασης ήταν πολύ δύσκολη. Από την ημέρα που βρέθηκε το κρανίο της κατά την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπλασης, έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια. Όμως, όλοι είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό και ότι η Μύρτις αρχίζει το ταξίδι της στο εξωτερικό ξεκινώντας  από το Μαυροβούνιο» - δήλωσε ο καθηγητής Παπαγρηγοράκης.

 

Επισκέπτες

  • Εμφανίσεις Περιεχομένου : 2928684

Η Μύρτις, φίλη του ΟΗΕ

Το μήνυμά της στους ηγέτες του κόσμου (μεταφράζεται σε 24 γλώσσες!)


Περισσότερα...